Een zelfgebouwde houtskeletbouw woning

In 2014 gingen Ciska en haar man de uitdaging aan: het bouwen van een eigen huis. Na goed onderzoek doen in het jaar ervoor belandden zij na de keuze voor houtskeletbouw al snel bij houtbouwer Leon Janssen van Janssen Bouw. Ciska vertelt over het huis, het proces én haar ervaringen met het huis.

Kun je ons iets vertellen over de woning en hoe het allemaal is begonnen?

“Wij wonen in Etten-Leur, op de Donkerstraat. Wat je ziet aan ons huis is dat het voor een deel uit metselwerk bestaat en een deel gepotdekseld is. Dat zijn zwarte planken die elkaar overlappen. Het heeft een soort boerderij-uitstraling, laat dat nou juist zijn waar we voor gingen met dit huis.

 

Toen we begonnen met nadenken over de bouw van het huis, zagen we van alles om ons heen. Dit zijn vaak projecten waarbij een hele wijk of meerdere straten opgeleverd worden door een projectbouwer. Wij zijn daar ook ingedoken en toen stuitten we op heel veel regels binnen de projectbouw. Daar werden we eigenlijk een beetje verdrietig van, want er zijn heel veel dingen die we net even anders wilden en dat kon niet. Als je tijdens projectbouw zegt ‘Ik wil dat kozijn toch van een ander materiaal’ of ‘ik wil dat het er iets anders uitziet’, dan krijg je vaak ‘nee’ als antwoord. Dus kort door de bocht kwamen we erachter dat als je het op je eigen manier wil doen en je je eigen stijl wil laten terugkomen in een woning, je niet bij projectbouw moet zijn. Dit zijn grote projecten die lekker snel worden opgeleverd, iedereen moet z’n vinkje zetten en door.

 

Prefab woning in Etten-Leur

Daarom zijn we naar eigen kavels gaan kijken, wat best heftig is: een stuk grond ergens kopen en daarop bouwen. We hadden daar ook geen ervaring mee, dus dat is best een grote drempel waar je overheen moet. We hebben daarom met verschillende aanbieders gesproken en hebben ons verdiept in de klassieke bouw, maar ook in houtskeletbouw.

 

Bij klassieke bouw denk je al snel ‘dat is degelijk, dat zal dan wel goed zijn’, want er wordt al heel lang zo gebouwd. Van houtskeletbouw wisten we nog niet zoveel af. Al snel hadden we daarom een afspraak met Janssen bouw, die dat heel goed konden uitleggen.

 

Houtskeletbouw is in de basis wat voordeliger. Ik weet niet hoe het nu zit met de houtprijzen, maar toen was dat het geval. Daarnaast zijn snelheid en flexibiliteit grote voordelen. Wij zijn van nature wat ongeduldige types, met name ikzelf, dus ik wilde gewoon vaart maken. Ik merkte tijdens het gesprek met houtbouwer Leon dat hij op al onze vragen antwoord had. Ook was er ruimte om afwijkingen te bespreken voor dingen die we anders wilden. Zoals dat kozijn bijvoorbeeld. Wij wilden in plaats van kunststof graag houten kozijnen, ondanks dat iedereen ons toch richting kunststof probeerde te duwen.

 

Al snel hebben wij toen de knoop doorgehakt en zijn met Leon Janssen in zee gegaan om bij hem ons huis laten bouwen. We wilden graag eenvoud aan de buitenkant, niet te veel poespas. Ik kom uit Zeeland en daar zie je heel veel dat gepotdekselde wat we ook in ons huis hebben verwerkt. Dat komt dus bij mijn roots vandaan. Ik vind het ook leuk dat het helemaal tot aan de onderkant doorloopt, dan ziet het er echt uit als een schuur. Als je voor ons huis staat dan valt het niet op hoe groot het huis is, dat vind ik ook leuk. We zijn dus met hem aan de slag gegaan en dat is zo goed bevallen dat nadat het huis in februari 2015 werd opgeleverd, we ook het tweede huis, het tuinhuis, op het erf hebben laten bouwen dat in 2020 werd opgeleverd.

 

Dit hebben we gedaan omdat we een diepe tuin hebben. Het idee begon bij een tuinhuis van 5 bij 3 meter, maar dit groeide al snel uit naar een groter idee waar we ook mensen kunnen laten logeren of een feestje kunnen geven. Uiteindelijk is het een beetje uit de hand gelopen, want het is nu 6 bij 10 meter, er zit een volledige slaap- en badkamer in én een woonkamer wat voornamelijk dient als werkkamer, maar ook regelmatig gebruikt wordt voor onze zoon om met vrienden te gamen of voor onszelf als we een feest geven.

 

Ook dit tuinhuis is in houtskeletbouw gebouwd. In dit proces hebben we wel iets aangepast, want je hebt ook zo je leermomenten door het bouwen van een eigen huis. Na de bouw van het woonhuis hebben we ontdekt dat je bij houtskeletbouw goed moet nadenken over hoe je dat isoleert. Er zijn standaard isolaties, maar toevallig zitten wij aan een hele drukke weg. We zijn kritisch ten aanzien van geluid, dus we kwamen erachter dat we misschien toch anders hadden moeten isoleren. In het woonhuis is glaswol isolatie toegepast, in het tuinhuis hebben we steenwolisolatie toegepast wat veel beter geluid isolerend is. Gelukkig hebben we aanpassingen kunnen maken, zoals het aanbrengen van driedubbel glas in het woonhuis. Het tuinhuis hebben we anders laten isoleren met deze voorkennis, dat is nu een soort bunker geworden. Daar hoor je helemaal niets, zelfs niet als je er een bom zou laten afgaan.”

 

Prefab aanbouw

 

Klinkt als een heel proces! Fijn dat Janssen Bouw jullie hierbij heeft kunnen helpen, hoe zijn jullie bij hen terecht gekomen?

“Toevallig zitten ze hier praktisch om de hoek, op loopafstand. We waren er al best vaak langsgereden en toen we regionaal zochten op houtskeletbouw, kwamen we al snel bij hen uit.

Er was vanaf het eerste moment een goede klik met Janssen Bouw en met Leon was heel goed te praten over de specifieke eisen en verzoeken die we hadden. Het ontwerp van het huis is overigens niet door Janssen Bouw gemaakt. Het ontwerp voor het woonhuis is gemaakt door HDK Architecten uit Rotterdam. Het tuinhuis is getekend door Gewoon Architecten uit Etten-Leur.”

 

Je vertelde al dat het er in het bouwproces soms dingen kunnen zijn die je graag wilde aanpassen, zoals heel specifiek kozijnen van hout. Wat is het in hout dat je zo aantrekt?

“Ik vind een natuurproduct een fijne uitstraling hebben. Waar kunststof steeds meer in ontwikkeling komt en mooier en beter wordt, vind ik nog steeds dat het een hele andere uitstraling heeft. We hadden ook een bepaald concept in ons achterhoofd, het nabootsen van de boerderijstijl met een beetje Zeeuws, daar hoorde zoveel mogelijk hout dus ook bij. Het was veel schilderwerk, dat heb ik aan den lijve ondervonden, maar toch vind ik het een hele fijne mooie uitstraling hebben. Als we daar concessies op zouden hebben gedaan kwamen we steeds verder van dat concept af te staan.

Het bouwen van een huis is echt een droom die je voor ogen hebt en daarin wil je wel de ruimte hebben.”

 

In hoeverre was het klimaatvoordeel van hout een overweging in jullie keuze voor hout?

“Eigenlijk niet. We waren voornamelijk bezig met de uitstraling, het bouwproces en de dingen die ik eerder al noemde zoals de snelheid. Ik kijk nu natuurlijk anders naar het materiaal dan in 2014. De klimaatvoordelen zijn zeker een mooi bijkomend voordeel, maar dat speelde bij ons toen niet. Een woning in houtskeletbouw staat veel sneller dan klassieke bouw, dat was één van de voornaamste redenen. Tegenwoordig zie je ook combinaties opkomen. Soms rijd ik langs een bouwplaats en dan zie ik klassieke bouw, maar ook houtskeletbouw-delen door de lucht heenkomen. Dan denk ik ‘oh, dat is ook weer een combinatie met houtskeletbouw’. Vroeger viel me dat nooit op, maar nu wel.”

 

Hoe is het bouwproces uiteindelijk verlopen?

“Dat was echt super strak geregeld! Leon was heel flexibel voor eventuele afwijkingen en keuzes, en toch was het een heel strak bouwproces. Dat is een mooie combinatie. Hij heeft ons er best vaak aan de haren bijgetrokken want dan moesten er beslissingen genomen worden. Het is een project waarbij je meerdere malen per week betrokken moet zijn. Dan duik je met z’n tweeën in een Excel-bestand om keuzes te maken. Leon reageert ook snel, het was een kwestie van ‘just do it’.

 

Eerlijk is eerlijk: ik vond het de eerste keer wel heel intensief, terwijl ik bij de tweede keer met het tuinhuis merkte dat het makkelijker ging. Het voordeel was ook dat we echt gestart zijn met het tuinhuis bij de aanvang van de COVID19 pandemie in Maart 2020, hierdoor werkten we 100% thuis en hebben dus de bouw dagelijks kunnen aanschouwen. Ze zeggen ook weleens dat je minstens twee keer je eigen huis moet bouwen voordat je het pas écht goed snapt. Als mensen in mijn omgeving advies vragen ben ik wel altijd terughoudend en zeg ik ze dat ze er goed over na moeten denken omdat het een pittig traject is. Je moet ervan houden, je moet er tijd voor vrij willen maken en bereid zijn om heel snel keuzes te kunnen maken. Het is niet een gesprekje in de zoveel weken. Er zijn zelfs fases in het traject waarbij je er iedere dag mee bezig bent aan de eettafel.

 

Wij kwamen soms ook voor verassingen te staan, dat we bijvoorbeeld iets waren vergeten of niet uit de keuze van de stenen konden komen. Dat stelden we dan steeds uit tot er echt een moment kwam dat we moésten doorgeven welke steen het werd. En dan heb je nog niet eens nagedacht over de kleur van de voeg. Je denkt dat dat wel duidelijk is, maar dat zijn echt allemaal keuzes die gemaakt moeten worden.”

Je vertelde al even over de isolatie die jullie achteraf beter anders hadden kunnen aanpakken. Waren er andere dingen in het proces waar jullie tegenaan liepen?

“Dat zat hem niet zozeer op de bouw, maar meer op de afwerking. Daar was ik heel erg mee bezig. Dan loop je letterlijk tegen een deur aan en denk je ‘nee, ik wil helemaal niet die standaard deuren, ik wil gewoon een mooie houten hebben want die ziet er veel mooier uit’. Dus het zit meer op afwerkingsniveau, en daar was gelukkig alle ruimte voor!”

 

Hoe lang heeft het uiteindelijk alles bij elkaar gekost voor jullie echt konden intrekken?

“Dat was echt supersnel! Precies wat ons beloofd was. We zijn begonnen met het ontwerp, de vergunningen en de overeenkomst met Janssen-Bouw in September 2013. In de zomer van 2014 is aangevangen met de fundering en het huis is neergezet in augustus. De oplevering was in December 2014. We gingen elke dag even kijken, want we huurden een huis een paar straten verderop. Het ging echt heel erg snel. Het enige moment dat we moesten wachten was vanwege het stucwerk wat moest drogen in de winter, maar alles is uiteindelijk volgens deadline gehaald. Het complete huis is in December opgeleverd.”

 

Woonkamer 1

 

Hoe ervaren jullie nu het achter de rug is om te wonen in een houten huis?

“We zijn inmiddels bijna 8 jaar later en het bevalt erg goed, het is een heerlijk ruim en comfortabel huis met de uitstraling waar we naar zochten. Iets waar ik dagelijks van geniet wanneer ik op onze oprit aankom. En met het tuinhuis erbij zijn onze vierkante meters woonplezier fors uitgebreid. Het werd net voor de pandemie opgeleverd en biedt ons echt veel mogelijkheden. Zo kunnen onze ouders, die hier komen oppassen, blijven slapen en hebben we fantastisch kunnen thuiswerken wanneer dat nodig was. We waren echt blij dat we in die tijd konden uitwijken naar het tuinhuis, zeker als je met 2 fulltimers thuis moet werken. Ons woongenot is hoog!”

 

Zou je andere mensen die hetzelfde avontuur willen aangaan nog iets willen zeggen?

“Het klinkt heel flauw, maar kijk goed naar wat voor mens je bent. Als je lekker wil doorgaan met leven terwijl je huis gebouwd wordt, dan zou ik kijken naar projectbouw. Maar als je dat stapje extra wil zetten en je weet wat je wil dan moet je het zeker doen! Kies dan wel de juiste partij waarmee je gaat werken, want alleen kun je het niet. Als mensen naar mij toekomen voor houtskeletbouw dan verwijs ik naar Jansen Bouw. Dit is een houtbouwer met kennis en flexibiliteit.”

Kent u het keurmerk Houtbouwers al?

Vraag gratis onze brochure met prijslijst aan

In onze brochure vindt u al onze inspiratiewoningen, plattegronden en opties. We sturen meteen een prijslijst mee zodat u een compleet beeld krijgt van uw mogelijkheden.

Gratis brochure